Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ από Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα Αγροτών Νομού Ηρακλείου

Παράσταση διαμαρτυρίας με αιτήματα για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια πραγματοποίησαν την Πέμπτη το πρωί στα γραφεία του ΕΦΚΑ εκπρόσωποι των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών του Νομού Ηρακλείου (Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου, Αγροτικός Σύλλογος Καζαντζάκη, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου). Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ, καθώς και εργαζόμενοι του οργανισμού, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη του στους αγρότες.

Από τους αγρότες και τους εργαζόμενους τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη κοινής δράσης και συμμαχίας, μπροστά στα κοινά προβλήματα, όπως είναι τα ζητήματα Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας.

Στο υπόμνημά που κατέθεσαν στον διοικητή του ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν: «Με τα νέα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση, οι εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και τη φοροληστεία που θα υποστούμε, ενώ μειώνονται οι συντάξεις από το 2019 και κόβονται μια σειρά επιδόματα στη σύνταξη. Τα αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα, σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά μας».

Αναφέρονται επίσης τα εξής αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων, που αφορούν στα ζητήματα ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας:

– Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα Ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

– Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

– Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%) επειδή η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.

– Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

– Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση πλήρωση των κενών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της υπαίθρου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Να σταματήσει το αίσχος του καθημερινά μετακινούμενου προσωπικού από νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και αντίστροφα. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγροτκτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ. Η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος αγωνιστικών πρωτοβουλιών του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιούνη που έχουν αποφασίσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα.

Advertisements