Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από εργαζόμενους στην Υγεία

Σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ  Πέμπτη 6 Οκτώβρη.

Στην Αττική πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας 7 π.μ.-11 π.μ. ενώ η πορεία των υγειονομικών έφτασε στο Υπουργείο Υγείας όπου έγινε συγκέντρωση. Όταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, το λόγο πήραν συνδικαλιστές από την ΠΟΕΔΗΝ και σωματεία νοσοκομείων, προχωρώντας σε σύντομους χαιρετισμούς.

Στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων, στις ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης, Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου του «Ευαγγελισμού» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Ξεκαθάρισε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση δεν μπορούν να «μπαλωθούν» με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000 «προσλήψεις» που στην πραγματικότητα είναι θέσεις μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», δηλαδή προσωρινές, κακοπληρωμένες και χωρίς δικαιώματα. Τόνισε πως ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός για τους υγειονομικούς και τους συνταξιούχους, τα εργατικά σωματεία, όλο το λαό, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή συνταξιουχικών σωματείων στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Mιλώντας έξω από το Υπ. Υγείας ο Ηλίας Σιώρας στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Μια εικόνα των δραματικών ελλείψεων προσωπικού έδωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για 6.000 κενά πανελλαδικά όσον αφορά τους γιατρούς και 40.000 όσον αφορά συνολικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Μιλώντας έξω από το Υπ. Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κινητοποιήσεις όχι απλά να συνεχιστούν αλλά και να κλιμακωθούν, και με κήρυξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Η πορεία ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το ΕΚΑΒ και πέρασε από τα νοσοκομεία του Κέντρου οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις. Μαζικό και μαχητικό το μπλοκ των δυνάμεων της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας με το πανό που κρατούν να αναγράφει «Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για ανάκτηση των απωλειών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους». Στο πλευρό των υγειονομικών παραβρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Νωρίτερα και φθάνοντας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα καταδίκης του ναζιστικού μορφώματος όπως, «Φασίστες, δολοφόνοι, ταγματασφαλίτες – προδότες του λαού είναι οι χρυσαυγίτες».

Τη συμμετοχή του στην παναττική στάση εργασίας αποφάσισε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ενώ στις κινητοποιήσεις καλούν με ανακοινώσεις τους ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην υπόλοιπη χώρα οι υγειονομικοί κατέρχονται σε 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις.

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, στο Τμήμα Επειγόντων, πραγματοποίησε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το οποίο έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια.

Στην κινητοποίηση, δίπλα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, βρέθηκαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Επίσης, συμμετείχε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και γιατρός.

Συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων χαρακτήρισε την κινητοποίηση ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας. Υπενθύμισε τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του Σωματείου που δεν σταμάτησαν ούτε το καλοκαίρι, διεκδικώντας καταβολή δεδουλευμένων και ανάκληση απολύσεων για εργολαβικούς εργαζόμενους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού, χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Σχολίασε τις διακηρύξεις του υπουργείου για προσλήψεις μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» επισημαίνοντας ότι μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν 700 κενές θέσεις με βάση το πετσοκομμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Παράλληλα, 1.600 επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα θα απολυθούν σε ένα χρόνο.

Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, αλλά και πραγματική εξουθένωση για το προσωπικό.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόμων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων ,  μεταφέροντας όχι απλά την υποστήριξη στους υγειονομικούς, αλλά την απόφαση να κάνουν τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία δική τους υπόθεση.

Επίσης το λόγο πήραν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ χαιρέτησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Ακόμη χαιρέτησαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Ακολούθως η συγκέντρωση ενώθηκε με την πορεία που είχε ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» φθάνοντας όλοι μαζί στο υπουργείο Υγείας.

Advertisements